top of page

'Braai-broekies' in Limburg, met heimwee naar Zuid Afrika

Gerhard van Wyk groeide op in Johannesburg en kwam voor de liefde naar Zuid-Limburg. Chretien Ploum uit Kerkrade werkte 20 jaar in Kaapstad en keerde terug naar zijn roots. Ze hebben heimwee naar het ‘ubuntu’ gevoel in Zuid-Afrika. Ze verkopen Zuid-Afrikaanse producten, vanuit hun webshop in Meerssen.Gerhard van Wyk werd 31 jaar geleden geboren in Johannesburg, Zuid-Afrika. „In 2019 kwam ik in Meerssen terecht vanwege de liefde.” Chretien Ploum groeide op in Kerkrade. „In 1997, op mijn 26e, emigreerde ik naar Kaapstad om in het hotelwezen te werken. Ik had nooit de intentie terug te gaan. Maar toen in 2016 mijn vader stierf, en mijn moeder steun nodig had, besloten mijn Zuid-Afrikaanse vrouw en ik, hoe zwaar het ons ook viel, met onze zoon naar Nederland te verhuizen. Een veilige toekomst hier ging uiteindelijk boven kwaliteit van leven daar.”


‘Ubuntu’

De mannen hebben één grote gemene deler: heimwee naar Zuid-Afrika. Gerhard: „Het Zuid-Afrikaanse ‘Ubuntu’, verbondenheid, mis ik hier. En natuurlijk de zon”, zegt hij lachend. Hij startte met een landgenoot chatgroepen opscial media. „Zo’n 250 Zuid-Afrikaanse families, alleen al in Zuid-Limburg, sloten zich aan.” In chats komt, naast gesprekken over regels waar men soms tegenaan loopt, regelmatig het verlangen naar de ‘braai’ (BBQ, red.) ter sprake. „Een verbindend element bij uitstek in mijn geboorteland.”

Chretien leerde Gerhard kennen via het clubje van gelijkgestemden, en weet waarover Gerhard spreekt. „De braai is een spontaan gebeuren, een metafoor voor het leven in Zuid-Afrika. Niet met de agenda erbij, zoals hier gebruikelijk is. Geen hamburger of saté op de grill, maar boerenworst en lamsvlees. Op hout, niet op kooltjes. Daarom kan een braai vele uren duren. Het is een sociale happening die elke Zuid-Afrikaan herkent.”


Webshop

De heren kwamen tot de conclusie dat ze meer wilden doen om de verbondenheid met het land waar beiden zo van houden uit te drukken. Ze zijn in Meerssen de webshop UitAfrika gestart, met Zuid-Afrikaanse producten. Gerhard: „We steunen lokale producenten en eenmansbedrijfjes. Veel producten zijn uniek en handgemaakt, en deels afkomstig uit de townships (woongebieden van veel zwarte, veelal arme, Zuid-Afrikanen, red.). Zo willen we iets terug doen voor het hele land. Met eerlijke prijzen voor eerlijke producten.”

Producten in de webshop zijn onder andere: t-shirts met opdruk, schoenen, tassen, wijnen, oorbellen, sjaals, kussens, lakens, dekens, tafelkleden en zelfs kruiden. En uiteraard de typische ‘braai-broekies’. Gerhard: „Alles heeft een Zuid-Afrikaanse ‘touch’.”


Gerhard en Chretien willen met de webshop uituindelijk hun boterham verdienen, maar een deel van de opbrengst gaat ook naar non-profit organisaties in Zuid-Afrika. Gerhard: „Zoals de Dyer Island Conservation Trust, die zich inzet voor het behoud van de met uitsterven bedreigde zwartvoetpinguïn of brilpinguïn.”


Meer informatie: www.uitafrika.nl


DOOR SJAK PLANTHOF


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page